דברים שכדאי לדעת על סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים

יודעי דבר מעידים כי סיבים תזונתיים מועילים לבריאות, אף על פי כי לא היה ברור מדוע יש להשתמש בהם בתזונה שלנו בשגרה היומית. עם זאת, ישנם קהלים שונים של אנשים אשר עבורם חשיבות השימוש בסיבים התזונתיים היא הכרחית, וביניהם חולי הסוכרת.

חולי סוכרת וסיבים תזונתיים

אין ספק כי הסיבים התזונתיים חיוניים לגוף וכל אדם צריך להכניס אותם לתפריט התזונה היומיומי שלו. יחד עם זאת, חולי הסוכרת חייבים להקפיד על השימוש בסיבים תזונתיים. רק בישראל כ-500,000 אנשים לוקים במחלת הסוכרת.

ד”ר דב גביש, מנהל מחלקת סוכרת בה”ח וולפסון אמר: “לפי מטא אנליזה של כל המחקרים הקליניים לגבי סיבים מסיסים שהתפרסמה בעיתון אמריקני מוביל בתזונה קלינית נמצא, כי שימוש בסיבים כדוגמת ‘הסיב היפני’ מסייע להורדת משקל, שיפור פרופיל הליפידים ואיזון מטבולי של סוכרת או טרום סוכרת (שיפור בתנגודת לאינסולין)”.

במקרים רבים, אלו אשר סובלים מבעיה רפואית, לא מקבלים מענה מקצועי ויעיל אשר יוכל לעזור להם לאבחן אותה בשלב מוקדם ולהציע טיפול בהתאמה אישית. לשם כך, הציע הנטורופת רון יפה על ביצוע בדיקות מעבדה לפי שיטת הרפואה הפונקציונלית הנעשית בהתאמה אישית. כמו כן, היא גם המדויקת ביותר.

רון יפה מסביר על השיטה: “ברפואה הפונקציונלית אנו משתמשים לצורך ביצוע בדיקות מעבדה מיוחדות בכדי שנוכל לאתר את שורש הבעיה ולא על ידי טיפול ממוקד בסימפטומים בלבד.”

האם סיבים תזונתיים נחשבים כבריאים?

אם תשאלו את המומחים בענף התזונה, אלו יעידו כי הסיבה לכדאיות השימוש בסיבים תזונתיים נובעת ממחקרים חדשים אשר נעשו במקור בעכברי מעבדה ופורסמו לראשונה במגזין Cell host & Microbe. מחקרים אלו הסבירו מדוע באמת כדאי להשתמש בסיבים התזונתיים בתזונה היומיומית.

כמו כן, ישנם מחקרים רבים המעידים על הפחתה משמעותית בסיכון לסוכרת סוג 2, באמצעות צריכת סיבים תזונתיים כגון דגני בוקר וגרעינים ומלאים.

חוקרים בכירים מאוניברסיטת ג’ורג’יה מעידים כי עצם השימוש בהם מגביר את הסיכויים במניעת השמנת יתר, תסמונות ושינוי שלילי של המעי, באמצעות חיזוק התפתחות החיידקים הטובים במעי הגס.

על הניסוי

בהמשך לניסוי חיידקי המעי אשר נעשה בעכברים, האכילו את העכברים בתזונה דלת סיבים ועתירת שומן, היה ניתן להבחין מחד בבעיה אשר גרמה לירידה במינים נפוצים, ומאידך בעלייה ניכרת במינים נדירים אשר היו עשויים להיות מחוללי מחלות.

לאחר שהוזנו העכברים בתזונה דלת הסיבים, התכווץ מעי העכברים, בעוד ששכבתו הפכה לרירית ודקה במיוחד. פעולה זו גרמה לחיידקים הטובים להיצמד אל דפנות המעי ולפתח תגובה חיסונית. כך, לאחר ימים ספורים בלבד ניתן היה להבחין בהתפתחות מחלת המעי הדלקתית. לאחר כמה שבועות בודדים כבר היה ניתן להבחין בהשמנתם ובעליה ברמת הסוכר בגופם.

חלוקת הסיבים התזונתיים בשוק הישראלי

לסיבים התזונתיים ישנן מספר השפעות פיזיולוגיות, כגון אמצעי לשמירה או ירידה במשקל, הקטנת היווצרות טחורים וסרטן המעי הגס. עד כה היו נוהגים לחלק את סוגי הסיבים למסיסים ובלתי מסיסים, אך כיום מסווגים אותם בצורה שונה מעט וזאת לפי רמת הפונקציונליות והתועלת הבריאותית אשר אלו מפיקים מהסיב התזונתי כאשר זה נמצא במערכת העיכול, ובכל מקרה לא בהזנה ישירה הנובעת כתוצאה מאכילת הסיב.

בהתאם לחלוקה החדשה

  • הסיבים המסיסים בתמיסה מימית גורמים לתחושת מלאות לפרק זמן ארוך מהרגיל וזאת באמצעות צריכת אנרגיה נמוכה יותר למשך זמן.
  • סיבים בלתי מסיסים מאפשרים למזון לעבור מהר יותר לאורך המעי כנגד עצירות.
  • סיבים מתותסים מעוכלים ע”י חיידקים במעי ומשמשים כפרוביוטיקה.
  • סיבים צמיגיים “מחזיקים” מים. הסיבים בעלי הצמיגות גבוהה יספגו יותר מים ומיצי עיגול לאורך המעי.
  • סיבים בעלי כושר ספיגה נקשרים לחומרים מזיקים ורעלנים אשר מונעים מהם להיספג.

רון יפה מטפל מוסמך ברפואה סינית ופונקציונלית מסביר מדוע כדאי לעשות בדיקה אישית בשיטת הרפואה הפונקציונלית: “אצל כל מטופל הסיבה לדיכאון יכולה להיות שונה לחלוטין ומכיוון שכך גם הטיפול שונה.”

כמה סיבים תזונתיים יש לצרוך ביום?

מחקר של המכון האמריקאי הלאומי לחקר הסרטן קבע כי הצריכה היומית של סיבים תזונתיים המומלצת לגברים הנה 30 גרם, בעוד שנשים יצטרכו לצרוך 25 גרם סיבים תזונתיים ביום (לרבות דגנים מלאים).

Rate this post

תהיה הראשון להגיב על "דברים שכדאי לדעת על סיבים תזונתיים"

השאר תגובה

Your email address will not be published.


*